Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Tαπείνωση:Το μεγάλο θεραπευτικό φάρμακο


Η ταπείνωση είναι το μεγάλο μυστικό φάρμακο για τη θεραπεία των διαφόρων λεγομένων "ψυχολογικών" όπως και της κατάθλιψης. Είναι η ταπείνωση, το αντίθετο του εγωισμού και της υπερηφανείας, γι΄αυτό και καταπολεμεί την κατάθλιψη, η οποία όπως ελέγχθη πηγάζει από αυτά.

Διδάσκει ο π. Κλεόπας Ηλίε-βασιζόμενος στο βιβλίο του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, Αόρατος Πόλεμος - περί ταπεινοφροσύνης ότι πρέπει: 1) Να μην έχουμε ποτέ εμπιστοσύνη και ελπίδα στον εαυτό μας και στη δύναμή μας. 2)  Να έχουμε μία τέλεια εμπιστοσύνη και ελπίδα στον Θεό.

1) Ποτέ να μην έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Η Αγία Γραφή μας λέγει: "Επικατάρατος είναι ο άνθρωπος εκείνος, που έχει τις ελπίδες του εις άλλον άνθρωπο και στηρίζει την αδυναμία του εις αυτόν  η δε καρδία του έχει απομακρυνθεί από τον Κύριον" (Ιερεμ. 17.5). 

Ο προφήτης Ησαϊας λέγει: "Αλίμονο σε αυτούς που θεωρούν τον εαυτό τους συνετό και θεωρούνται από μόνοι τους επιστήμονες (5,21) και ο Απόστολος Παύλος μας διδάσκει το ίδιο: "Μη θεωρείτε τον εαυτό σας σοφό" (Ρωμ. 12, 16), ενώ ο Σολομών λέει: "μη θεωρείς τον εαυτό σου σοφό από μόνος σου. Να φοβάσαι τον Θεό και να φεύγεις μακριά από κάθε κακό. (Παροιμ. 3,7).

Επομένως το πρώτο έργο στον πνευματικό μας αγώνα είναι να γνωρίσουμε την αδυναμία μας και τη μηδαμινότητά μας. Αυτός που θεωρεί τον εαυτό του ως το μηδέν, λέγει ο Ιερός Χρυσόστομος, γνωρίζει τον εαυτό του καλύτερα από κάθε τι άλλο, ενώ ό Άγιος Πέτρος ο Δαμασκηνός  λέγει ότι "τίποτα δεν είναι ανώτερο από το να γνωρίσει ο άνθρωπος την αδυναμία και την αγνωσία του"{....}

Όταν υπάρχουν αυτά τα δύο, η τέλεια απελπισία από τον εαυτό μας και η τέλεια ελπίδα στον Θεό, συνδυασμένα με τα επόμενα τρία:
1) Την συνεχή άσκηση και προσπάθεια, ώστε ο άνθρωπος να πολεμεί και να αντιστρατεύεται τα πάθη του
2) Την αδιάλειπτη προσευχή και
3) Την τακτική εξομολόγηση τουλάχιστον μία φορά τον μήνα
και τη συχνή Θεία Κοινωνία 

τότε ο άνθρωπος νικά τα διάφορα "ψυχολογικά" και την κατάθλιψη".

--------------------------------------------------
Από το βιβλίο: ΤΑ ΠΑΘΗ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ 
Τι είναι και πώς θεραπεύονται, σελ. 182-183 
Ιερομονάχου Σάββα Αγιορείτη

Σχετική ανάρτηση:Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
http://hristospanagia3.blogspot.gr/2014/12/blog-post_143.html




Δεν υπάρχουν σχόλια :