Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Ας ριζώσει στο μυαλό σας αυτή η σκέψη: Ο Θεός υπάρχει παντού. Βλέπει και τα πλέον απόκρυφα!


ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΧΙΚΗΣ ΖΩΗΣ

"...Με τίποτα δεν μας εξαπατά ο εχθρός ευκολότερα παρά με τον λογισμό να χαλαρώσουμε την επαγρύπνηση της καρδιάς. "Λυπήσου τον εαυτό σου λέει. Ως πότε θα τον βασανίζεις; Αρκετά πάλαιψες.

Τώρα μπορείς να του δώσεις κάποια άνεση. Η χαλαρότης στη μετάνοια θα προκαλέσει χαλαρότητα στις σκέψεις και στα συναισθήματα, θα οδηγήσει στην ψυχρότητα για την πνευματική ζωή. Θα ακολουθήσει μετά η εκκοσμίκευσις, η αδιαφορία για το Αγγελικό Σχήμα, η διάσπασις της μοναχικής προσωπικότητας.

Για να αποφύγετε αυτό το ναυάγιο καλλιεργείστε μέσα σας τον φόβο του Θεού, αγρυπνήστε για τη σωτηρία σας. Ο Θεός υπάρχει παντού. Βλέπει και τα πλέον απόκρυφα! Ας ριζώσει στο μυαλό σας αυτή η σκέψη.

Το βλέμμα του Παντεπόπτου είναι στραμμένο επάνω σας. Μην αποδεχτείτε τίποτα το ανεπιθύμητο σ΄Αυτόν. Μην Τον προσβάλετε με τίποτα. Μπροστά στον βασιλέα στέκεστε με φόβο. Πώς μπορείτε να σταθείτε χωρίς φόβο μπροστά στον Εξουσιαστή του θανάτου και της ζωής;

Η ζωή σας μοιάζει με πορεία ανάμεσα σε γκρεμνούς. Καθε στιγμή ενδέχεται να γλιστρήσετε στην άβυσσο. Πώς μπορείτε να περπατάτε ξέγνοιαστες; Οι εχθροί σας περιτριγυρίζουν. Πώς μπορείτε να ζείτε χωρίς προφύλαξη;

Σήμερα ζούμε. Αύριο πεθαίνουμε. Πώς θα παρουσιαστούμε στην άλλη ζωή; Καλλιεργήστε λοιπόν με κάθε τρόπο τον φόβο για τη σωτηρία, την επαγρύπνηση στην ψυχική καθαρότητα. Διαφορετικά η συμφορά! Η ελάττωση του φόβου προκαλεί την ελάττωση του ζήλου. Και η ελάττωση του ζήλου οδηγεί στον μαρασμό, στη νέκρωση.

Ας συνεχίσουμε τις συγκρίσεις. Για να κινηθεί η βάρκα πρέπει ο κωπηλάτης να κουραστεί τραβώντας κουπί. Για να προοδεύσει κανείς στην πνευματική ζωή πρέπει να κουραστεί στις μοναχικές ασκήσεις, στη σωματική κακοπάθεια, στην πνευματική μελέτη. Από αυτό εξαρτάται η ταχύτης της πνευματικής προόδου.

Όπου δεν υπάρχουν κόποι υπάρχει σβήσιμο του θείου ζήλου. Είναι ευλογημένοι οι κόποι σας. Μη σκεφτείτε ποτέ ότι οι σωματικοί κόποι δεν ταιριάζουν σε σας, δεν σας οικοδομούν, δεν σας καλλιεργούν πνευματικά.

Στους κόπους προσθέστε την ειρήνη και την ομόνοια. Φυλάξτε την αλληλοβοήθεια, την ειρήνη και την αγάπη. Ενθαρρύνετε και ενισχύετε η μία την άλλη. 

Όπου υπάρχει αγάπη και ειρήνη εκεί υπάρχει ευλογία, εκεί υποχωρούν όλα τα εμπόδια, εκεί η μία εργάζεται για δέκα και οι δέκα για εκατοντάδες. Όπου δεν υπάρχει ειρήνη και αγάπη εκεί τίποτα δεν καρποφορεί εκεί όλα καταστρέφονται.

Αφού κάνετε αυτές τις τακτοποιήσαεις αγωνιστείτε με υπομονή να φτάσετε στο τέρμα του ταξιδιού. Η υπομονή όλα τα στηρίζει, τα ενισχύει, τα ολοκληρώνει. 
Η μετάνοια, η συντριβή, ο φόβος του Θεού, η επαγρύπνησις, οι κόποι, η ειρήνη, και η αγάπη αποτελούν ουσιώδεις όρους της μοναχικής ζωής. Όλα στη μοναχική ζωή απαιτούν υπομονή. 

Χωρίς ένταση των δυνάμεων δεν προχωρά κανείς ούτε ένα βήμα. Η ένταση όμως απαιτεί υπομονή και η υπομονή επιμονή. Τότε οι κόποι σας θα στεφτούν με επιτυχία."
...............................................
Από το βιβλίο
ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΑΔΕΛΦΕΣ ΜΟΝΑΧΕΣ
Οσίου Θεοφάνους του Εγκλείστου



Δεν υπάρχουν σχόλια :