Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Αν θέλεις να ριζώσει στην καρδιά σου η προσευχή, νήστευε, άπεχε από παχιά φαγητά, γίνε νηφάλιος, συχώρα όσους σε πειράζουν και.....






"Ο προφήτης Δαβίδ γνωρίζοντας από Πνεύμα Άγιο, ότι δηλαδή αν καθαριστεί η καρδιά του ανθρώπου μπορεί να δει νοερά μέσα στην καρδιά του τον ίδιο τον Θεό, όπως λέει και ο Χριστός «Μακάριοι οι καθαροί τη καρδία ότι αυτοί τον Θεόν όψονται» έλεγε  "καρδιά καθαρή κτίσε μέσα μου Κύριε".

Και πάλι ως προφήτης που ήταν ήξερε πως, αν ερχόταν να κατοικήσει μέσα στην καρδιά του το Πνεύμα το Άγιο, θα αισθανόταν στην καρδιά του μια άρρητη χαρά και θα θερμαινόταν εσωτερικά στο κέντρο του σώματός του, δηλαδή στα έγκατά του, θα αισθανόταν μια ακατανόητη και πνευματική θεία θέρμη, ανάμεικτη με πολλή πνευματική και θεία γλυκύτητα. Γι΄ αυτό και έλεγε «Και Πνεύμα ευθές εγκαίνισον εν τοις εγκάτοις μου”.

….Όταν εργάζεσαι τη νοερά προσευχή και την μελετάς με ευλάβεια και όπως ταιριάζει σε αυτήν - και γι΄αυτό δέχεται η ψυχή σου την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος - τότε το όνομα του Χριστού που εσύ νοερά μελετάς φαίνεται τόσο παρηγορητικό και γλυκύτατο στη διάνοιά σου και στην ψυχή σου, ώστε δεν χορταίνεις ποτέ να το μελετάς.

Όταν επίσης εργάζεσαι την καρδιακή προσευχή (σε περίπτωση που την έχει επιτύχει η καρδιά σου) και η Χάρις του Θεού αγγίξει την καρδιά σου, από την οποία Χάρι η καρδιά σου συλλαμβάνει την κατάνυξη, όπως συνέλαβε η Κυρία Θεοτόκος τον Λόγο του Θεού εκ Πνεύματος Αγίου τότε, λέω, φαίνεται στην καρδιά σου το όνομα του Ιησού και Θεού και όλη η Αγία Γραφή ως ένας άρρητος γλυκασμός. Κάθε πνευματικό νόημα γίνεται ένας γλυκόρευστο ποτάμι θείας κατάνυξης που γλυκαίνει και  θερμαίνει θαυμάσια την καρδιά  στον έρωτα και την αγάπη του Δημιουργού της Θεού.

Άλλοτε πάλι όταν εργάζεσαι την καρδιακή προσευχή με πόνο της μισολιπόθυμης καρδιάς σου και συντριβή της ταπεινωμένης σου ψυχής τότε αισθάνεται η ψυχή σου φανερά την παρηγοριά και την επίσκεψη του Κυρίου σε αυτήν.



Αυτό δε είναι που λέει ο προφήτης: «γγύς Κύριος τοις συντετριμμένοις την καρδίαν» διότι  σε προσεγγίζει αοράτως ο Κύριος, όταν συντρίβεις την καρδιά σου με την ευχή, για να σου δείξει κανένα μυστικό πράγμα, καμία οπτασία, για να σε κάνει θερμότερο στην πνευματική εργασία της καρδιάς σου[....]

Αν θέλεις αγαπητέ να εγκολπωθεί και να ριζώσει στην καρδιά σου η νοερά προσευχή:
να νηστεύεις ακατάπαυστα,
να απέχεις από τα παχιά και ηδονικά φαγητά,
να γίνεις νηφάλιος και φρόνιμος όπως ο όφις,
καταφρονώντας κάθε προσπάθεια του κόσμου τούτου,
να συγχωρείς από καρδιάς  όσους σε πειράζουν,
να προσέχεις μην γίνουν εξαιτίας σου σκάνδαλα,
να μην πεις εγκωμιαστικό λόγο για τον εαυτό σου,
να μέμφεσαι και να επιπλήττεις τον εαυτό σου,
να τον ονομάζεις φαύλο, 
ακάθαρτο και επικατάρατο καθώς λέει:
"Επικατάρατοι οι εκκλίνοντες από των εντολών σου".


------------------------------------------
Από το βιβλίο
Νηπτική Θεωρία
Ανωνύμου Μοναχού

Δεν υπάρχουν σχόλια :